söndag 10 maj 2009

När släkten kom på besök...

... passade jag såklart på att baka!
Det var igår som halva tjocka släkten kom på besök till
huset, så jag fixade kärleksmums, muffins och en dubbel
sats av kardemumma+vaniljkaka. Till det serverades det
dessutom glass och annanas, så det går ingen direkt nöd på oss!
Kardemumma+vaniljkaka finns det ju redan ett recept på så jag
kör igång och skriver ner kärleksmums istället. Det här receptet
är busenkelt och står i en utav Johanna Westmans kokböcker för barn.
Så jag har användt den flitigt sedan barnsben.
Kärleksmums
ingredienser:
150g smör
2 ägg
3dl socker
2tsk vaniljsocker
1½msk kakao
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1½dl mjölk
2msk smör
ströbröd
Ingredienser till glasyr:
100g smör
2½msk grädde
2msk kakao
3tsk vaniljsocker
5dl florsocker
kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 174 grader. Smörj en långpanna och
täck den med ströbröd ända upp till kanterna. Smält
smöret på svag värme, häll i mjölken och ställ den sedan
åt sidan.
Knäck äggen i en bunke och häll i socker. Vispa
tills smeten blir fluffig och ljusgul, använd gärna elvisp.
Ta fram en annan liten bunke eller litermått som de torra
ingredienserna, mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker ska blandas i.
Blanda de torra ingredienserna med en gaffel och rör sedan ner
dem i äggsmeten. Därefter hälls även mjölkblandningen i.
När smeten sedan är klar ska den in i mitten utav ugnen i ca
15 min.
När den sedan är klar kan den stå och svalna medans glasyren
görs. Börja med att smälta smöret i en kastrull, alternativt den
som du gjorde mjölkblandningen i, på svag värme och blanda
i alla ingredienser samtidigt som man hela tiden rör om.
Glasyren ska ligga som ett jämt täcke över kakan och det gäller
att vara snabb att hälla över kokos så glasyren inte svalnar!
Cupcakessmet som muffins
ingredienser:
5dl mjöl
3dl socker
3tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
2dl mjölk
150g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.Blanda de torra ingredienserna först,
smält smöret och häll i mjölken.
Sedan tycker jag det kan vara
rätt så kul att vara lite kreativ när jag gör muffins eftersom
smeten är så vanlig. Till och börja med kan man såklart ta bär,
men chocklad är också ett alternativ. Jag gjorde den här gången
en med banan och kolasås, supergott! Hur som helst...
När man blandat i det man vill ha och lagt i muffinsformar
så gräddas de i 10 min för ett kladdigt resultat, om man
föredrar mindre kladdigt är alternativet att sänka temperaturen
något och ha den inte lite längre som ex. 175 grader och 15-20min.
Men håll koll så att de inte bränns!


Ha en fortsatt trevlig vårdag!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag har precis startat en blogg med ett nytt koncept. Jag publicerar bara andras inlägg! poängen är att man ska kunna hitta nya roliga bloggar utan att leta ihjäl sig. De listor med bloggar som finns idag är bara topplistor, jag vill få fram alla andra bloggar! Men för att få igång bloggen så att konceptet fungerar måste jag sprida mitt budskap (det är det jag gör nu). Under fresh&cleans rubrik på bloggen så finns det en kort förklaring till hur man gör för att publisera ett inlägg av sin egen blogg. Titta gärna in! Ju fler desto roligare... kram!

    SvaraRadera
  2. mysig blogg:) Glad midsommar!:)

    SvaraRadera